Att mäta barnfötter

Barns fötter växer så det knakar.

En fot förändrar form och uppbyggnad flera gånger under de cirka 18 år en människa växer. Under de två första åren växer fötterna cirka två centimeter per år. Det motsvarar nästan en halv storlek varannan månad. I två- till treåsåldern växer fötterna en halv storlek på två månader. Sedan lugnar det ner sig lite och tillväxten stabiliseras på cirka en storlek per år, tills barnet är tretton till femton år. Med en sådan växtkraft är det förstås viktigt att kontrollera barnets skostorlek ofta. Särskilt de första åren eftersom små barn kan ha lite svårt att berätta om skorna är för trånga.

Fotens utveckling

0-2 ÅR

Benen i foten är inte färdigutvecklade och hålfoten är inte färdigformad. Foten är mjuk och flexibel och består till stor del av fettvävnad och outvecklade muskler. Det gör att foten verkar platt. En bred framfot är karakteristisk i den åldern.

 

3-7 ÅR

Foten är fortfarande mjuk och flexibel. Hålfoten börjar nu att utvecklas tillsammans med musklerna. Foten börjar smalna av, men framfoten är i förhållande till en vuxenfot fortfarande bredare.

 

8-12 ÅR

En del av fotens flexibilitet har försvunnit, men den är fortfarande väldigt känslig för tryck. Hålfoten är i stort sett färdigutvecklad, vilket ger foten en mer vuxen form. Framfoten är dock ännu jämförelsevis bred.

Rätt storlek

Det skall vara totalt 1,5 cm mellan tåspetsen och skons spets. Det extra utrymmet ger rörelsefrihet när man går och utrymme för foten att växa. Mät fotens längd på innersulan eller med en mätsticka (finns i våra butiker) och lägg på 1,5 cm. Skiljer det för mycket är skorna för små eller för stora. Detta hjälper vi dig naturligtvis med när du kommer till våra butiker.