Fräscha upp

Målet är du skall betrakta dina skor som en livskamrat. Ett par som du kommer att umgås med och som de kan lita på i vått och torrt. Men även den lyckligaste vänskap behöver fräschas upp med både ömhet och omsorg. Så om du har känslan, ger vi dig tekniken.

Blankt skinn

Putsa skorna med skopolish eller skokräm. Skopolish innehåller extra mycket färgpigment och specialkomponerade vaxer och används vid en grundligare preparering. Skopolish är det man brukar kalla skokräm på burk. Använd en putsduk eller en påstrykare för att applicera skopolishen, arbeta in i skinnet. Borsta därefter med en mjuk hästhårsborste.

Resultatet blir en spegelblank yta som står sig. Skokräm på tub är en enklare variant, den har inte lika mycket färgpigment och vårdande vaxer som skopolishen. Samtliga skokrämer på tub har inbyggd påstrykare.Om tiden inte räcker till för varken rengöring eller putsarbete - använd en putssvamp. Två drag och skorna blir spegelblanka.

Oljeimpregnerat skinn, mocka och nubuck

För att återställa materialens nyoljade utseende och karaktär använder du ett impregneringsmedel som är speciellt framtagen för det här ändamålet.

Mocka och nubuck

För att hålla mocka/nubuckskor fräscha och långlivade används skokräm för mocka och nubuck. De fräschar upp och bättrar på skornas grundfärg. Preparaten finns i olika färger. Den ruggiga ytan borstas upp med en mockaborste när skon torkat. På det sättet får skorna både näring och bibehållen skönhet.

Genomfärgat skinn, anilin och ömtåligt skinn

Genomfärgat skinn, anilin och ömtåligt skinn vårdar man med läderkräm, krämen ger näring och skyddar mot uttorkning. För färgförbättring används lämplig uppfräschare t ex specialanpassad kräm. På genomfärgat skinn kan man även använda polersvampar för en snabbglans.

Tyg

För att återställa färgen på vita tygskor använder man t ex heltäckande, flytande skokräm. Den är heltäckande och har extra mycket vitt färgpigment.

Sportskor

Sportskor behöver fräschas upp på olika sätt. För att återställa färgen på vita sportskor använder man heltäckande, flytande skokräm. Den är heltäckande och har extra mycket vitt färgpigment. För att förhindra fukt och lukt i flitigt använda skor rekommenderas deodoranter.