Råd & Tips

Med ett par friska och fina skor på foten ger vi här några sista ord på vägen.

Putsa dina skor regelbundet

Rengör, putsa och impregnera dina skor regelbundet, se till att skokrämen och impregneringen tränger ner i sömmarna och under kanter.

Våta skor

Mocka framställs genom behandling av baksidan på ett skinn. Den fina ruggiga ytan växer fram när fiberändarna slipas till en jämn ludd. Mockaskor är mjuka och sköna. De är emellertid ömtåliga och behöver impregneras mot rusk innan de används.

Nubuck

Om skorna varit ute och slarvat i regn och rusk utan impregnering måste de torkas. Sätt i ett par skoblock så att de inte förlorar sin form. Låt sedan skorna självtorka. Det kan ta ett par dagar, men det får det vara värt. Sätt dom inte på elementet! Då kan skinnet spricka.

Ta av dig skorna!

Egentligen ska man byta skor regelbundet. Skorna behöver också vila upp sig efter en jobbig dag. Kom ihåg att ett par fötter svettas upp till 100 ml varje dag. Låt skorna andas! Skydda skorna invändigt med en iläggssula och sätt i ett par skoblock när skorna vilar. Knäpp alltid upp spännen och snöra upp dina skor innan du tar av dig dem.Ta aldrig stöd med den andra foten mot hälen. Använd dina händer eller en stövelknekt för att ta av skorna. Använd ett skohorn när du sätter på dem så spar du hälkapporna längre.