Vad är skorna gjorda av?

Skor finns i många utföranden, olika modeller, färger och framför allt i olika material. På den första lektionen beskriver vi de vanligaste materialen.

Blanka skinnskor

Blanka skinnskor är de vanligaste och mest hållbara. De har en blank och jämn färgyta och är lätta att sköta om. Skinnet kallas för täckfärgat skinn eftersom det är målat på ytan med en täckande färg, i vissa fall har det även genomfärgats i ett anilinbad innan ytfinishen läggs på.

Mocka

Mocka framställs genom behandling av baksidan på ett skinn. Den fina ruggiga ytan växer fram när fiberändarna slipas till en jämn ludd. Mockaskor är mjuka och sköna. De är emellertid ömtåliga och behöver impregneras mot rusk innan de används.

Nubuck

Nubuck har en jämn och len yta. Den mjuka och fina kvaliteten framställs genom att slipa framsidan (narvsidan) på skinnet. Nubuckskor är ömtåliga och bör impregneras innan de används.

Anilinläder

Anilinläder är mycket mjukt och smidigt. Efter garvningsprocessen genomfägas skinnet och man lägger inte på någon ytfärg, endast en tunn, transparent finish eller vax har påförts. På detta sättet behåller man skinnets naturliga karaktär. Effekten blir levande yta som påminner om ådringen i betsat trä. Den här typen av skor är mer ömtåliga och behöver extra mycket kärlek och omsorg.

Oljeimpregnerat skinn

Den oljeimpregnerade ytan är effektivt vattenavvisande. Det är i första hand produkter för höst- och vinterbruk som skall tåla både regn, slask och snö. Skorna är impregnerade och har fet yta.

Genomfärgat skinn

Genomfärgat skinn kallas ett skinn om det har en jämn yta. Det är från början ett anilinläder, men ådringen i skinnet har täckts över med en tjockare ytfinish. Detta är ett mellanting mellan anilinskinn och blankt skinn.

"Tex-material"

I vissa fall är skon eller kängan fodrad med "tex" -material vilket gör den helt vattentät. "Tex"-materialet låter foten andas, det släpper ut fukt och håller foten torr.